Co do czego?

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Najlepszy dodatek do wykwintnych potraw w restauracji, podczas specjalnych okazji czy na romantyczny wieczór w domu we dwoje, to wino. Bardzo ważny przy tym jest wybór między winem czerwonym i białym oraz słodkim, półsłodkim, półwytrawnym i wytrawnym. Wbrew przekonaniu, że w łączeniu potraw z odpowiednim winem panują ścisłe i stałe zasady, coraz częściej i chętniej, nawet najwięksi znawcy, przekonują Nas do eksperymentowania. Wszyscy wiedzą, że białe wino łączy się z rybami i białym mięsem, czerwone wino z czerwonym mięsem, a różowe wino jest najlepsze do deserów – nic bardziej mylnego!

Nigdy nie było tak wielu odmian, rodzajów i smaków win, w dobrych cenach, jak dziś. Pozwala Nam to na dowolne połączenia i delektowanie się Naszymi odkryciami we własnym domu. Jedyną zasadą jakiej powinniśmy się trzymać jest podstawowy smak zarówno potrawy jak i wina – powinien się on w Naszym odczuciu delikatnie ze sobą łączyć. Wino nie może przyćmić smaku potrawy ani odwrotnie. Eksperymentujmy więc!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*