Proste i przejrzyste

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Dla wszystkich amatorów i zwykłych ludzi, bez wykształcenia gastronomicznego, wszystkie talerze, talerzyki, widelczyki, szklanki, kieliszki i inne, to czarna magia. Jak to wszystko zapamiętać i nie popełnić gafy z restauracji? Od czegoś trzeba zacząć – wina. Wbrew pozorom zasady dotyczące kieliszków do win są proste i łatwo je zapamiętać. Aby kolor wina można było bez przeszkód zidentyfikować, kieliszek powinien być przezroczysty, bez koloru i zdobień.

Wtedy wino na białym tle ma swoją prawdziwą barwę, z której prawdziwi znawcy mogą odczytać nawet jego pochodzenie! Trudniej chyba jednak jest z winem białym i czerwonym. Jak to z nimi jest? Lekkie białe wina należy pić z wąskich kieliszków, natomiast cięższe białe wina, starsze roczniki oraz wina czerwone, najlepiej smakują w kieliszkach lekko zwężających się ku górze i o większej średnicy. Znając i pamiętając kilka tych prostych faktów bez trudu będziemy mogli odnaleźć się w restauracji czy zaimponować wiedzą na przyjęciu rodzinnym.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*