Skąd te kolory?

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Istnieją dwie znane odmiany wina – białe i czerwone. Ewentualnie – różowe. Skąd biorą się te kolory, dlaczego nie ma większej różnorodności i jaka jest różnica między każdą z tych odmian? Do wyrobu win uprawiane są winogrona białe oraz czerwone, co wcale nie tłumaczy ich koloru, choć wielu ludzi błędnie tak właśnie myśli. Świeżo wyciśnięty z winogron moszcz, czyli sok, niezależnie od ich koloru i rodzaju jest szarozielony – o tym fakcie chyba mało kto wie. Tajemnica koloru wina kryje się w skórkach winogron, która zawiera barwniki.

Tak więc, jeśli podczas tłoczenia soku z winogron, będzie miał on kontakt ze skórkami danego gatunku winogron – uzyska od niego kolor. Natomiast wina różowe, jak można się już domyślać, powstają dzięki niewielkiej, odpowiedniej ilości barwnika. Wina to jedne z najciekawszych i najstaranniej produkowanych alkoholi na świecie, a z ich koloru można wyczytać wszystko, od ich pochodzenia i sposobu produkcji, aż do smaku, którego możemy się po nich spodziewać.

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*