Święta w różnych regionach Polski

To, skąd człowiek pochodzi, można poznać po tym, jak dowiemy się, co jada tradycyjnie w swoim domu podczas świąt Bożego Narodzenia, zwłaszcza podczas kolacji wigilijnej. W różnych regionach Polski bowiem może to różnie wyglądać. Na przykład w Wielkopolsce, która znana jest z nazywania ziemniaków pyrkami, tradycyjnie i nieodmiennie od wieków, na stały wigilijne przygotowuje się zupę konopną, co może być niespotykane w innych regionach Polski. Niekiedy osoby z Wielkopolski potrafią też zadziwić innych tym, że na wigilię przygotowują do własnego domu suszoną brukiew, która jest posypana mąką, po uprzednim jej sparzeniu. Z pewnością nowością dla mieszkańców z innych regionów polski jest także, przyrządzana w Wielkopolsce tradycyjnie, grochówka. W pozostałych częściach Polski zupa ta jest kojarzona raczej z polowymi warunkami, z jedzeniem przygotowywanym dla wojska,albo na pikniki, kiedy trzeba przygotować strawę na przykład dla dwustu osób. Wtedy gotuje się grochówkę w wielkich wojskowych baniakach – kuchenkach.