Szampańskie wino

Zdjęcie znalezione na stronie Pixabay.com

Mało kto wie, że szampan to nie rodzaj alkoholu, ale odmiana wina – a dokładniej wino musujące. I to wcale nie byle jakie, ale wytwarzane zgodnie z surowymi zasadami i pochodzące tylko z określonych regionów. I tylko takie wina mogą nosić nazwę szampana. Żaden inny alkohol na świecie nie jest kojarzony tak bardzo ze świętowaniem i toastami, jak szampan. Powstaje on dzięki wymieszaniu win, na które składają się trzy rodzaje winogron: pinot noir, pinot meunier, oraz chardonnay.

Oprócz ścisłych wytycznych dotyczących składu wina, stosuje się również wymieszanie winogron tego samego rodzaju, ale z wielu winnic oraz wymieszanie starszych roczników z młodszymi. Z tego powodu większość szampanów nie posiada rocznika na etykiecie. Jak widać, na smak, aromat i jakość wina musującego wpływa wiele czynników, a ich produkcja to długotrwały i staranny proces, którego podejmują się tylko najlepsi w tej branży. Wznosząc więc przy najbliższej okazji toast wznieśmy go również za ludzi, dzięki którym możemy go pić!

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*