Wigilia na Podlasiu – podstawowe informacje
Podlaskie dania wigilijne muszą liczyć obowiązkowo dwanaście rodzajów i jest to region Polski, w którym najbardziej restrykcyjnie przestrzega się tego zwyczaju. Właśnie dlatego do dzisiaj twierdzi się, że wigilie urządzane w tych regionach polski są takimi najbardziej typowymi, staropolskimi wigiliami, jakie do dzisiaj każdy polak chciałby mieć u siebie w domu. Każdy człowiek jest zobowiązany na Podlasiu do spróbowania chociaż każdej potrawy. W innych regionach polski nie liczy się tak dokładnie wszystkich potraw. Liczba dwanaście ma symbolizować liczbę apostołów lub liczbę miesięcy w roku, nikt tak naprawdę już dotrze do prawdy co oznacza tak liczba. W każdym domu panuje inna legenda. Kobiety na Podlasiu wyrabiają kutię na wigilię, co jest mało znane w innych regionach Polski, mężczyźni zaś wtedy, kiedy kobiety zajęte są przyrządzaniem kutii, wyrabiają kisiel domowej roboty. Kisiel należy przygotować z mąki owsianej. Dzieci zaś były od małego zajmowane przed świętami wypiekaniem ciasteczek w formie zwierzątek.